ФДА е во трка со часовникот на неколку фронтови.

ФДА е во трка со часовникот на неколку фронтови.

Ако го добијат и ми го пренесат, а јас сум хоспитализиран или мртов, моите деца се во неволја“.

Дилемата на Ален ја делат милиони Американци кои, додека училиштата се враќаат на работа, размислуваат за најдобриот начин да ги задржат своите млади кои не се подобни за вакцинација безбедни, бидејќи варијантата делта продолжува со своето дивеење, а некои државни водачи се спротивставуваат на мандатите за маски во училиштата.

Дете под 12 години да ја прими вакцината покренува медицински и етички прашања и може да донесе оправдувања кои можат да варираат од разбирливо до разбирливо. Помеѓу првите: Децата со основни состојби заслужуваат удар со оглед на алтернативата. Последново: со многу луѓе кои ја одбиваат вакцината, може да се користи доза, иако дозите сè уште се потребни за ризични возрасни лица.

Кога беа прашани за нивното мислење, лекарите и етичарите дадоа на USA TODAY едногласна пресуда: Иако искушението е разбирливо, добивањето на детето вакцина против COVID-19 воведува ризици кои може да ги надминат придобивките.

„Знам дека има многу вознемиреност таму, но тоа навистина не го оправдува излегувањето надвор од границите“, рече д-р Шон О’Лири, специјалист за заразни болести во Детската болница Колорадо во Аурора. „Проблемот бр. 1 со која било вакцина е безбедноста за пациентот“.

О’Лири е член на Американската академија за педијатрија, чиј извршен директор неодамна испрати писмо до Администрацијата за храна и лекови во кое ја повикува агенцијата да го забрза одобрувањето на вакцините за оние под 12 години, користејќи податоци што се собираат од тековните испитувања.

Здравјето на зглобовите е основа на активниот живот. Инвестирајте во вашата благосостојба денес, пробајќи го нашиот додаток на https://hondrostrong-website.com/ .

Повеќето експерти предвидуваат дека таквото одобрување би можело да дојде веќе оваа есен, но до почетокот на зимата.

ФДА е во трка со часовникот на неколку фронтови. Кога станува збор за возрасни, некои Американци рекоа дека ќе добијат вакцина само кога агенцијата ќе даде целосно, наспроти само итен, одобрување на вакцините. Администрацијата на Бајден рече дека тоа може да се случи следниот месец.

А за децата, одложувањето дури и итно одобрување – што може да се случи ако ФДА одлучи да додаде деца во своето сегашно тестирање – го зголемува влогот бидејќи болниците сè повеќе гледаат помлади невакцинирани пациенти.

Минатата недела го забележа најголемиот скок од почетокот на пандемијата на педијатриски случаи на СОВИД-19, околу 72.000 од 39.000 претходната недела, според Американската академија за педијатрија. Лекарите во тешко погодените држави како што се Кентаки и Тексас известуваат дека некои деца се ставени на вентилатори.

Со оглед на трендовите, не е изненадување што некои родители размислуваат да ги преземат работите во свои раце.

Но, Хотез верува дека одговорот не е да се прикрадат помладите деца за да се шутираат. Наместо тоа, тој ги повикува родителите да го стават својот гнев и фрустрација во борбата за мандатите за маски додека ФДА продолжува со своето истражување за ефикасноста, несаканите ефекти, па дури и соодветното ниво на доза за оние под 12 години.

„ФДА работи што е можно побргу, но причината поради која сме конзервативни со децата е затоа што ако работите погрешно ги сфатите, влоговите се поголеми“, рече Хотез, кој исто така е ко-директор на Центарот за развој на вакцини во Тексас. Детска болница во Хјустон.

Хотез забележува дека „не сите 11-годишни деца се создадени еднакви“, а ефектот на вакцината врз децата може да се покаже различен од ефектот врз возрасните. Исто така, постои можност истражувачите да утврдат дека оние под 12 години треба да примат половина доза вакцина за возрасни. На крајот, тој истакнува дека ФДА никогаш не одобрила вакцина за помлади деца на итна употреба. „Тоа е матна и комплицирана мапа на патиштата“, рече тој.

Д-р Стјуарт Фајндер, директор на Центарот за етика во здравствената заштита во Седарс Синаи во Лос Анџелес, е секундарна таа забелешка на претпазливост.

Како татко на три деца, тој рече дека го разбира зголеменото чувство на загриженост што го доживуваат многу родители, но тоа не треба да значи напуштање на чувството на доверба во науката што ги произвела самите вакцини.

„Времето е чудна работа“, рече тој, истакнувајќи дека поминаа само осум месеци откако ФДА даде итно одобрување за вакцините за возрасни, милисекунда во научно-истражувачка смисла. За споредба, потребни беа околу 50 години развој за вакцината против детска парализа конечно да биде одобрена во 1952 година, со што стави крај на злото на своето време.

Запрашан што ќе им каже на родителите, Фајндер нуди совети по кои може да се покаже тешко да се постапи во овие тешки политички времиња. Со оглед на тоа што медицинските експерти се согласуваат дека маските помагаат да се намали ризикот од заболување од СОВИД-19, тој ги охрабрува родителите децата да носат маски додека тие самите се впуштаат во дискусии со пријателите и роднините за тоа што им е важно. „Мораме да најдеме меѓусебно разбирање“, рече тој.

Уште еден совет доаѓа од Ненси Берлингер, истражувачка научник во Хестингс центарот, независен институт за биоетика во Гарисон, Њујорк. Едноставно кажано: „Пред да го излажете фармацевтот за возраста на вашето дете, јавете се или разговарајте со видео со вашиот лекар и добијте информации зошто оваа вакцина сè уште не е одобрена за деца“.

Берлингер има 11-годишна внука и би сакала да знае дека е заштитена од СОВИД-19. Но, таа не се двоуми кога ја прашале дали има некои околности во кои би било во ред да се лизне нејзината внука во редот за вакцини.

„Па, лажењето е погрешно. Им кажуваме на децата да не го прават тоа“, рече таа. „Да го вклучите вашето дете во оваа лага изгледа тешко да се оправда. Се чини дека не вреди, како родител, да бидеш принуден на лага, да фалсификуваш медицински досие и можеби да добиеш лажни придобивки од вакцината, сето тоа кога ФДА наскоро може да го забрза ова за децата“.

Кога мајката Ален од Аризона одлучи дека на најмладата и е потребна вакцината и покрај тоа што не беше одобрена за нејзината возрасна група, таа и го кажа планот на нејзината ќерка. Откако се договориле, тргнале заедно и не погледнале назад.

„Воопшто не се чувствувам неетички, особено кога многу возрасни ја одбиваат снимката и таа е достапна“, рече Ален. „Моето дете е компромитирано во однос на нејзиното здравје. Имав клиенти, пријатели и членови на семејството умреа од СОВИД-19. Вистинско е. Ме загрижува. Го учам моето 14-годишно дете како да ја плати хипотеката, бидејќи едноставно не знаеш што ќе се случи ако го добиеш ова“.

Откако ја вакцинираше најмладата, Ален реши веста да им ја соопшти на оние кои ја следат на Фејсбук. „Мојата поента беше само обидот да ги натерам нејзините пријатели да размислат да се вакцинираат“, рече таа.

Некои од семејството и пријателите на Ален се гласни дека се против вакцините, рече таа, и тие едноставно не ја коментираа нејзината објава.

„Не велам дека сите треба да преземат иста акција. За секого е различно“, рече Ален. Но, рече таа, неколку пријатели и пратиле директна порака по објавата „ме прашуваат како го направив тоа. Во едно семејство што знам, мајката имаше пробиен случај, а потоа ќерката доби СОВИД-19. Таа напиша: „ Посакувам да го направев тоа што го направивте вие’“.

Подарокот за Медицинскиот факултет Dell ќе плати за ресурси за спроведување на тригодишна студија за моделот „грижа од 360 степени“ развиен од Мускулно-скелетниот институт во UT Health Austin, клиничката пракса на медицинското училиште.

Моделот го гледа целиот пациент, обезбедувајќи ресурси како што се диететичар кој ќе помогне при слабеење, програма за откажување од пушење, когнитивна бихејвиорална терапија и физикална терапија, покрај хирурзите да прават процедури како што се инјекции и замена на зглобови.

„Мисијата на Медицинскиот факултет Dell е да направи револуција како луѓето стануваат и остануваат здрави“, рече д-р Кевин Божиќ, претседател на одделот за хирургија и периоперативна нега во училиштето. Еден од начините на кои училиштето го прави тоа, рече тој, е преку создавање нови модели на грижа и нови модели на плаќање кои се „усогласени за постигнување подобри здравствени резултати по пониска цена“.

Медицинско истражување: Дали мозокот се менува по терапијата? Истражувач на UT открива разлики во скенирањата по третман со ПТСН

Оваа студија конкретно запишува пациенти кои имаат болки во коленото од остеоартритис за да се види дали резултатите и трошоците на пациентот се подобруваат со тоа што медицинската пракса ќе обезбеди тим за нега на лице место со опции надвор од операцијата.

Целта, рече д-р Карл Кениг, директор на Мускулно-скелетниот институт, „не е колку операции за замена на коленото направив, туку дали ја подобрив вашата болка?

Тоа може да се постигне преку операција за замена на коленото. Тоа може да се случи и преку губење на тежината, когнитивна бихејвиорална терапија или физикална терапија или комбинација на опции за нега. Институтот веќе користел програма за вештачка интелигенција за да проучува кои пациенти најмногу би имале корист од операциите на коленото врз основа на слични случаи и анкети на пациенти.

Моделот на нега од 360 степени го промени начинот на кој UT Health Austin им наплатува на осигурителните компании за нега на пациентот. Наместо да се наплаќа за секоја посета на лекар, секоја посета на диететичар, секој состанок за ментално здравје и секој состанок за физикална терапија, таа наплатува вкупна такса за грижа за пациентот за годината. Сè во текот на таа година е покриено со таа една такса, слично како се постапува породилната нега. Ако пациентот одлучи да се оперира, болницата наплатува посебна такса, но таксите на лекарите за операција ќе бидат покриени со таа годишна такса.

UT Health Austin и Dell Medical School соработуваа со федералните центри за иновативен центар за Medicare и Medicaid услуги за овој нов модел на плаќање.

Истражувачите ќе ги споредат резултатите и трошоците на UT Health Austin со друга медицинска пракса поврзана со друг универзитет кој има потрадиционален модел на нега „надомест за услуга“. Истата Bluetooth технологија и анкети ќе се користат во тој друг центар.

Божиќ рече дека студијата „навистина ќе ни овозможи да навлеземе во длабочина и да разбереме што правиме за здравствените резултати и трошоци и ќе ни овозможи да го подобриме моделот врз основа на повратните информации што ги добиваме“.

Откако Мускулно-скелетниот институт започна да лекува пациенти пред четири години, вработените го тестираат и подобруваат моделот на нега од 360 степени, вклучувајќи додавање когнитивни бихејвиорални терапевти и програми за слабеење.

Нови програми на Медицинскиот факултет на Дел: Џон Пол Дежорија дава 2 милиони долари за столчето за бездомништво во Медицинскиот факултет на Дел

Целта на моделот за нега од 360 степени, рече Кениг, „е да го направи здравствениот систем да работи за вас. Не е невообичаено некој да плаче затоа што не може да поверува колку сме вложени“.

Моделот имаше многу групи заинтересирани да го видат на работа. Еднаш четвртина, Мускулно-скелетниот институт е домаќин на дводневна програма за носење претставници од осигурителни компании, групи за застапување пациенти и медицински практики во UT Health Austin за да го проверат моделот и „да ги клоцаат гумите“, рече Божиќ.

Се надеваме дека студијата ќе докаже дека грижата од 360 степени обезбедува подобри здравствени резултати и ги намалува трошоците за нега, што им олеснува на осигурителните компании да го прифатат овој модел и другите медицински организации да го прифатат.

Ако студијата не ги покаже тие типови на резултати, рече Божиќ, „тогаш еволуираме“.

Зошто може да биде тоа? Фонзо вели дека верува дека кога луѓето имале психотерапија, тоа им овозможило да не треба да вложат толку многу напор за да ги контролираат своите емоции.

„Тие би можеле да управуваат со своите емоции и да останат смирени користејќи ги своите ресурси“, вели тој. „По третманот, тие беа посмирени, помалку реактивни, помалку ги мачеа емоциите.

Истражувањето укажува на директна врска помеѓу терапијата и физичките активности на мозокот.

„Психотерапијата има мерлив биолошки ефект врз мозокот“, вели тој. „Луѓето мислат дека лековите се повеќе биолошки, а психотерапијата е „стапи во контакт со чувствата“, но тоа не е единственото парче“.

Фонзо се надева дека истражувањето ќе им покаже на луѓето „сè поблиску и поблиску сме до разбирање конкретно за менталната болест и ПТСН“.

Повеќе: Последици од зимската бура: Дали историското замрзнување доведе до зголемување на случаите на коронавирус во Тексас?

Ова истражување може да помогне и во развојот на терапии. Истражувачите можат да проучуваат нови терапии и да користат функционална магнетна резонанца за да видат како мозокот е различен по нова терапија. Тие, исто така, ќе можат да споредат еден вид терапија наспроти друг вид терапија и како мозокот кај тие пациенти е различен.

Никол Вилалпандо пишува за здравјето за американскиот државник. До неа може да се дојде на nvillalpando@statesman.com .